Leta i den här bloggen

onsdag 22 juli 2020

Coops stopp på alkoholfritt gör att jag vill bli läsk-langare


Det har cirkulerat en bild att Coop har börjat kräva tioåttaårsgräns på alkoholfria öl, cider och vin. Det är helt absurt och låt mig förklara.

På bilden som har cirkulerat står det följande " KÄRA KUND, Vi vill inte vara en bidragande orsak till att ungdomar dricker alkohol och har därför valt att införa 18-årsgräns även på vårt alkoholfria sortiment.".

Den ekonomiska föreningen Coop försöker här med att vara en företrädare för att minska alkoholkonsumtion. Men felet är att alkoholfritt inte innehåller någon alkohol eller i en oväsentligt liten mängd (upp till 0,5%). Där av saknas koppling.

Att dricka en läsk från ett företag som också tillverkar alkoholhaltiga drycker leder inte direkt till att man vill bli en alkohollist. Eftersom det är förbjudet att marknadsföra alkoholhaltiga drycker till barn och att handling av alkoholhaltiga drycker görs på ett separat statligt ägt bolag som har monopol gör att barnet har noll chans att få reda på eller koppla det den dricker till starkare drycker. Det enda sättet den kan få det är genom samhället, och det försvinner inte om Coop vill arbeta med att ta bort alkoholfria alternativ.

Jag började festdricka alkohol innan jag fyllde tioåtta. Jag var inte alltid så jättesugen på alkohol och vill man fortfarande passa in i sällskapet är alkoholfria alternativ en utmärkt undanflykt och denna undanflykt ser inte Coop. 

Ingen köper alkoholfritt för att bli alkoholist, snarare tvärtom för att inte dricka alkohol. Att förbjuda barn från att köpa alkoholfritt ökar klyftan till vuxenlivet och kommer troligtvis bara leda till en öka alkoholkonsumtion direkt till starkare droger. För med ett förbjud kommer det leda till att barn kommer ha lättare att få smugglad till sig alkohol än alkoholfritt, för efterfrågan är större. Och oftast i samband med alkoholsmuggel sker kontakt med andra hälsofarliga droger.

Den enda räddningen ifall Coop tänker fortsätta och åldersdiskrimineringen inte fälls i domstol är att jag börjar bli langare av alkoholfritt. 
Det finns bättre sätt att förhindra drogmissbruk än att ta bort drogfria alternativ. 

1 kommentar: