Leta i den här bloggen

måndag 15 februari 2016

"inför ett nytt system där man istället delas in efter mognadsgrad eller ambitionsnivå"

Foto: Fredrik Persson/TT

Jag har sagt och påpekat det tusen gånger och kan göra det tusen gånger till. Dela inte in klasser och lag efter ålder eller kön. Dela in dem efter mognadsgrad och ambitionsnivå. Det är t.o.m.  "- Det här är allvarligt för folkhälsan. Risken är att barn lägger av med all typ av konditionsidrott och allmänidrott", säger Christer Malm, forskare inom idrottsmedicin vid Umeå universitet och den som ligger bakom den nya studien.

I artikel som publicerades den 15:de februari 2016 på SVT Nyheter skriver man att åldersdiskrimineringen som förs i idrottsvärlden missgynnar de som är födda senare på året. Eftersom de som är födda i januari ligger före i sin fysiska utveckling.


Man skriver i artikeln att"en bidragande faktor är däremot att barn och ungdomar delas in efter årskullar, det menar Christer Malm. Inom längdskidåkningen tävlar barn som är födda i december mot de som är födda i januari samma år eller året innan.

För barn och ungdomar som fortfarande utvecklas fysiskt kan några månaders åldersskillnad vara avgörande för hur väl man presterar idrottsmässigt. Dessutom är ålderseffekten något som varken föräldrar eller tränare verkar uppmärksamma."

Åldersdiskrimineringen i idrottsvärlden verkar vara en ouppmärksammad folkhälsoproblem som ingen ser och bryr sig om. En bidragande faktor till det är troligtvis att vi redan från födseln blir indelade i kön och ålder och dessa grupperingar plågar oss så hårt att vi ser det kollektiva för stort efter ålder än individers behov av utveckling efter mognadsgrad och ambitionsnivå.

Det glädjer mig att läsa att Malm föreslår ett nytt system som arbetar efter individens egna förmåga och ambitioner. Det är det tillsammans med motivation som ska leda människor idrottande och utveckling.


Läs hela artikeln här: "Barn födda sent på året slutar idrotta"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar