Leta i den här bloggen

fredag 27 november 2015

Bryr sig inte om kön - blev jämställdhetsnominerande

Nu blev det nog lite pinsamt här LRFs jämställdhetsakademi och Land Lantbruk. Ni nominerade just Bröderna Bengtsson som inte bryr sig ett dugg om kön. 


Årligen delar LRF ut ett pris för "Årets jämställda företag". Den är tänkt att gå till företag som bryter könsnormer och har en jämställd fördelning mellan kön i företaget. LRF vill upplysa kvinnor för enligt dem är det ett problemet när gröna näringar är för mansdominerat, skriver lantbruk.com


Men i år blev det tokigt när man stirrade sig blint på statistik. Företaget Bröderna Bengtsson AB skiljer inte på män och kvinnor som LRF vill att man ska göra. Företaget skulle kalla sig lika jämställt om det även var fler män än kvinnor som arbetade där eller tvärtom. För så här säger Bernt Bengtsson till lantbruk.com ;

"– Jag tänker inte i de termerna. Jag ser ingen skillnad på män och kvinnor på det sättet"

Lantbruk.com skriver även att företaget kände inte ens till priset innan, så lite bryr de sig om att gå efter 50/50 modellen som LRF vill.

LRFs ordförande Helena Jonsson säger till lantbruk.com att "Nästan hälften av företagen i de gröna näringarna drivs av kvinnor eller av en kvinna och en man. Och en majoritet av de som söker till naturbruksgymnasierna och andra lantbruksutbildningar är numera kvinnor."

Vilket understryker att när de nominerade Bröderna Bengtsson utgick de endast efter statistik. Allt annat var ointressant för LRF.

De strävar varken till jämställdhet eller har någon jämställdhetsplan som de följer. Företaget säger till lantbruk.com att de anställer efter en persons kvalifikationer, kompetens, intresse och förutsättningar. 

Vilket innebär att LRF borde egentligen kunnat nominera ett företag som är 100% manligt som gick efter samma mål. Men de gjorde de inte. LRF intresserade sig endast i Bröderna Bengtsson på grund av att de hade 3 anställda kvinnor och 3 anställda män.Bernt Bengtsson svarade det bra. De jobbar varken aktivt med könsdiskriminering eller tänker i dem termerna. Det viktigaste för företaget är att rätt person hamnar på rätt plats.

Det är ju självklart att företaget ska få jämställdhetspris enligt mig, men inte av dem anledningarna som den diskriminerande föreningen LRF gav er.

Fortsätt kämpa Bröderna Bengtsson, låt inte könsdiskriminerarna besegra er.

Bamsekram från Jesper Ek ---------------------------------
Källorna i klartext:

Vinnaren ska bryta könsnormer - Skriven av Helena Wennström

Bröderna Bengtsson skiljer inte på män och kvinnor - Skriven av Helena Wennström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar