Leta i den här bloggen

fredag 2 oktober 2015

Mångfald utan diskriminera, går det?

Idagens mångfaldigtänkande media hör man om och om igen betydelsen för framförallt könet, av någon anledning. Två snabba frågor, 1, varför är könet så otroligt mycket viktigare än allt annat av ETNISK mångfald? 2 Går det verkligen att skapa mångfald utan att diskriminera efter etniskt mångfald?

Svaret på första frågan kan inte jag själv svara på, eftersom jag står varken bakom diskriminering eller själv anser att det är okej att diskriminera för att lösa våra diskrimineringsproblem. Jag har också svårt att förstå hur det tänker utan att diskutera ytligt.
Det som kan göra det så enkelt att diskutera det är på grund av statistik. Det är det enklaste sättet att se skillnader på. Och då även enklaste sättet att se resultat på. Där av så är det en enkel lösning och utväg. Problematiken är att man tror att mångfalden skapas på grund av att man har ett viss kön. Man generaliserar att man på grund av att man har ett viss kön kommer man alltid vara på ett viss sätt, vilket inte är sant.[1]Alla som läser tidningar kan nog se hur det regnar in artiklar angående mångfald, men majoriteten utgår just efter just att mångfald innebär att vi måste räkna kön och hudfärg m.m. Det här är bara ett fåtal av de senaste artiklarna jag har fått till min mail:
http://www.expressen.se/gt/kronikorer/frida-boisen/vad-ar-det-med-makten-i-sverige/
http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2015/09/29/morgonsvepet/
http://nyheter24.se/debatt/811856-gor-det-verkligen-sa-ont-att-stalla-sig-pa-de-utsattas-sida
http://www.sydostran.se/blekinge/jamstalldhet-kan-ge-tillvaxt/
http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3930289.ece
http://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-hammarby-i-jamstalldhetsprojekt-med-fn-vill-vara-med-och-forandra/


Går det inte att skapa mångfald utan att diskriminera? Men jovisst gör de det! Men det kräver att vi släpper fokuset på könet och hudfärg m.m. och sätter fokus på just, mångfald.

Det kräver att vi fokuserar mer på det som mångfald innebär. Erfarenhet, och personlighet. För att skapa mångfald behöver man bry sig om individen och se varje människa, inte grupper, människan. Man jämför erfarenhet och personlighet mellan individer och går efter de unika.

Frida skrev det bra. Vill man skapa mångfald ska man inte anställ människor efter utseende. Eller om de har samma bakgrund som du. Eller samma erfarenhet som du.

Men sedan snubblar Frida av egen kraft när Frida skriver direkt

"Enligt Statistiska centralbyrån hade år 2014 drygt två miljoner svenskar invandrarbakgrund." &
"Och ungefär hälften av vår befolkning är kvinnor. Fortfarande står vart tionde börsbolag utan en enda kvinna i styrelsen."

Hur var det nu med mångfald tänkandet?

Kom ihåg att
mångfald skapas efter erfarenhet och personlighet.
Etniskt mångfald skapas efter medfödda faktorer som är skyddade av diskrimineringslagen.

Jag står inte bakom en ökad diskriminering i samhället.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar